Do czego służy mały, do czego większy widelec? Gdzie odłożyć łyżkę po zjedzeniu zupy? W jaki sposób zasygnalizować kelnerowi, żeby nie zabierał talerza, bo odeszliśmy od stołu tylko na chwilę, a jak zaznaczyć, że skończyliśmy jeść? Co zrobić z rękami w czasie posiłku? Na te i wiele innych pytań odpowiedź poznali uczniowie kl. 6 i 7, którzy 10 grudnia wzięli udział w lekcji savoir vivre. Odbyła się ona w barokowo-klasycystycznym pałacu prymasa Michała Poniatowskiego w Jabłonnie koło Warszawy.
Zajęcia składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Najpierw wysłuchaliśmy gawędy na temat staropolskich obyczajów związanych z gościnnością i kulturą stołu. Nie zabrakło w niej odwołań do znanych dzieł literackich, jak choćby „Pana Tadeusza”, ale też poezji, w której temat ten już niegdyś był niezwykle popularny.
W czasie opowieści usłyszeliśmy, co i jak niegdyś jadano, dowiedzieliśmy się m. in., do czego służyły rozmaite sztućce, talerze, kielichy i szklanki oraz w jakiej kolejności i dlaczego tak zasiadano do stołu.
Po części teoretycznej przyszła pora na sprawdzenie w praktyce, czego się nauczyliśmy. Zostaliśmy zaproszeni do pałacowej restauracji, gdzie w klimatycznej sali ozdobionej łukowatymi sklepieniami i oryginalnymi XVII-wiecznymi freskami autorstwa Antonio Tavelliego spożywaliśmy obiad. Kelnerzy serwowali nam poszczególne dania, a my – zgodnie z etykietą i nabytą wiedzą o kulturze stołu – zjadaliśmy je, prowadząc towarzyskie rozmowy i delektując się podawanymi specjałami. Kelnerzy, zbierając naczynia, dyskretnie udzielali nam wskazówek, jeśli dostrzegali, że coś poszło nie tak albo nie za bardzo wiemy, jak np. odłożyć poszczególne sztućce czy do czego używać pieprzu :).
Lekcja była ciekawym doświadczeniem, a wiedza, którą dzięki niej przyswoiliśmy, na pewno przyda się np. w czasie wigilijnej kolacji…