Na to pytanie odpowiadała uczniom klasy 6 i 7 p. Katarzyna Hryciuk, technolog żywienia z technikum gastronomicznego. Jak jeść, by odżywił się nasz mózg? Ile szklanek czystej wody należy pić dziennie? - wiedzieliście, że jest na to specjalny wzór?
Dlaczego należy jeść pomidora z avocado, a nie z ogórkiem? Dlaczego warto zrobić sobie sjestę po obiedzie? Jak kwasy tłuszczowe wpływają na działanie mózgu? Dlaczego nie powinno się jeść dwie godziny przed snem? Jak na mózg wpływają ryby, a jak kurkuma? Nasi uczniowie już to wiedzą :)
Od tej chwili prosta czynność, jaką do tej pory było nas wszystkich jedzenie, stała się dla nas niemal operacją strategiczną, wymagającą wiedzy i odpowiedniego zaplecza :)
I najważniejsza nauka dla nas: Zacznij dzień od śniadania, nie pracuj przed śniadaniem!!!