W ostatni poniedziałek 5 grudnia gotowaliśmy jak zwykle multijęzycznie, a oprócz tego zgodnie z duchem zero waste.
Jeżeli mamy w lodówce trochę ryżu z poprzedniego dnia, jedną Karotte/carrot, jedną Zucchini/ zucchini (o tak samo!) i Zwiebel/onion - to mamy gotowe pyszne danie. Nie marnujemy - tylko wyczarowujemy pyszne „risotto z warzywami”. My mieliśmy jeszcze troszkę pietruszki i puszkę kukurydzy – tym razem połączyliśmy niemiecki i hiszpański Mais/ maíz – (zadziwiające te związki pomiędzy językami!).
Nasze składniki wyglądały bardzo skromnie i widać było po minach uczniów, że nie przypuszczali, że to się nada do jedzenia….
Natomiast po krótkiej obróbce, zapachy i cisza przy stole pokazały, że można z resztek przygotować posiłek i to jaki! Wszystko było lecker&delicious.
Cały czas staramy się zostać szkołą zrównoważonego rozwoju – jeszcze sporo pracy przed nami, ale już wiemy – NIE MARNUJEMY!